• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42
A nemzetközi video talákozó „Út az űrbe” hat ország résztvevőivel

A nemzetközi video talákozó „Út az űrbe” hat ország résztvevőivel

Több mint negyven gyerek, fiatal és orosztanár vett részt Oroszországból, Németországból, Svédországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról azon az online találkozón, mely
Jurij Gagarin űrutazásának hatvanadik évfordulója alkalmából jött létre. A találkozás keretében az űrhajózással kapcsolatos szellemi vetélkedőre is sor került.

A résztvevőket Oleg Mukovszkij az „Orosz világ” Szentpétervári alapítvány leányvállalatának igazgatója, a Hercen elnevezésű Orosz állami pedagógiai egyetem UNESKO tanszékének docense üdvözölte. Mukovszkij Úr az orosz nyelvet „az űr felfedezőinek nyelvének” nevezte, mely feltárta a tudomány, kultúra és művészetek világát, továbbá sok sikert kívánt az ifjúságnak az orosz nyelv és az űrtudomány tanulmányozásához.

Az orosz honfitársak meséltek azokról az országokról, melyekben élnek, elolvasták az idős rokonaik első űrutazással kapcsolatos emlékeit, valamint verseket szavaltak a kozmoszról. Résztvevői voltak annak a vetélkedőnek, melynek témájául Jurij Gagarin és más szovjet űrhajós űrutazása, valamint a hazai tudósok találmányai szolgáltak, melyek nagy lépéssel járultak hozzá a kozmosz megismeréséhez.
A vetélkedőt Elena Geddisz, Hercenről elnevezett Főiskola vezető tanára, több első űrutazásról szóló könyv írója moderálta.

A rendezvény különleges vendége az első magyar úrhajós Farkas Bertalan volt, aki mesélt saját űrutazásáról és tanáccsal látta el a közreműködőket az orosz nyelv tökéletesítésével összefüggésben.
A találkozás egyik legemlékezetesebb pillanata volt a Nemzetközi Űrállomással létesített kapcsolat, ahonnan a résztvevők gyönyörködhettek Földünk látványában az űrből.