• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42
Orosz Farsang «Mászlenyica»

Orosz Farsang «Mászlenyica»

A „Mászlenyica” egy ősi szláv ünnep, amely a keresztény hitre való áttérés után is fennmaradt. A húsvéti nagyböjt előtti utolsó héten ünneplik.

Ez egyfajta mulatságos búcsúztatása a télnek, amely a közeli felmelegedést, a természet megújulását és a tavaszt idézi. Ezen néphagyomány céljaiban sokban hasonlít a Mohácson és környékén farsangkor szokásos busójárásra.

A rendezvényt az Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány, szervezte. Az időpont nem véletlenül lett kiválasztva, ugyanis február 26-ka a Megbocsátás vasárnapja, amely után már a Nagyböjt következik.

Az ünnepség kézműves foglalkozásokkal kezdődött, melyeken gyerekek a felnőttekkel együtt színeztek ki napocskákat és madarakat, vágtak ki színes papírból
Az esemény zárása az Orosz Farsangi Mulatságok című előadás, amelyet az „Alfavit” Alapítványnál működő „Szudaruski” (Asszonyok) népi együttes a gyerekekkel közösen mutatott be.

Az Orosz Farsang ünneplésének zárásaként lekváros, tejfölös és egyéb finomsággal megtöltött palacsintákat kaptak a vendégek, hiszen a palacsinta elengedhetetlen része a farsangi szórakozásnak.