• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42

Tatár kulturális napok Budapesten

Idén 2016. május 28-án és 29-én kerültek megrendezésre a Tatár Kulturális Napok, Budapesten. Az ünnepi eseményeket az „Alifbe” Tatár egyesület szervezte, amely az Alfavit Alapítvány keretében működik és „Astangajoga Oktatási és Kulturális Alapítvány.

A Tatár Napok Megnyitójára a VII. kerületi ErőMŰVHÁZBAan került sor, „Tatár Kultúra Napja” címmel. Szűcs Balázs, az erzsébetvárosi önkormányzat képviselője és az Egyházi és civil szervezetek tanácsnoka, továbbá Hamvas Levente Péter , az ErőMŰVHÁZ ügyvezető igazgatója köszöntötte a közönséget. Hamidullina Taslima, civil tatár szervezetnek képviselője, a rendezvény keretében felolvasta a Tatár Köztársaság Miniszterelnökének, Rusztám Minnihanovnak, köszöntését is.

A magyar vendégek számára kézműves foglalkozások kerültek megrendezésre, ahol megtanulhatták, hogy hogyan kell összerakni és kiszínezni az úgynevezett „Tubetejka” nevű tatár népi fejdíszt, és nemzeti szimbólumokkal díszíthették fel a „Csitek” elnevezésű népi csizmákat. A foglalkozások alatt folyamatosan Tatárföldről szóló filmeket mutattak be.

Idén nagy számmal érkeztek tatár művészek a programsorozatra. A díszelőadáson többek között fellépett több fiatal tatár énekesnő és táncosnő is: Bikmullina Zarina, Hajrullina Gulnara és Iljina Irina. A program fényét emelte továbbá a Tatár Köztársaság díszművésze Farhutdinova Zajnap, világhíres harmonikus Valiev Aidar, a „Szudaruski” népzenei együttes és a ’Skatulacska” táncegyüttes. A programot egy tatár őszkörtánc zárta, amiben a vendégek is örömmel részt vettek. A magyar közönség nagyon nagy szeretettel fogadta a tatár művészeket. Az esemény, a tradíciókhoz híven, „Baurszak” tatár édesség kóstolással zárult.

A Tatár Kulturális Napok második része, a „Szabantuj” ünneplése, a Városligetben került megrendezésre, május 29-én (vasárnap). A nemzetközi, gyermekek védelméért megrendezett nap keretében, minden évben Budapest legnagyobb parkjában nagyszabású ünnepség zajlik, amelyen a világ különböző országai képviseltetik magukat. Az Alfavit Alapítvány gyermek „Szabantuj” ünnepe jól illeszkedett ebbe a városligeti programba. A gyerekek örömmel vettek részt a tatár nemzeti mulatságokban: zsákban futottak, szájukban kanállal vitték a tojást, edényeket törték szét, kötelet húztak, és még sok egyéb feladat lelkes résztvevői voltak. Az esemény fő színpadán az elbűvölő tatár művészek léptek fel.

Az ünnep részeként, a vendégek megkóstolhatták a mintegy hat kilós „Csak-csak” tatár édességet, amelyet a Tatár Kongresszus képviselője hozott magával egyenesen Cselabinszkból. A „Szabantuj” Ünnepe közös ünnepi ebéddel zárult, amelyen a magyarországi tatár diaszpóra, és az Oroszországból és a Tatár Köztársaságból jött vendégek vettek részt.

Az Alfavit Kulturális és Oktatási Közhasznú Alapítvány és az „Alifbe” Tatár Társaság hálásak a budapesti VII. ker. Önkormányzatának, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, Orosz nagykövetségnek és a Tatár Köztársaság Kulturális Minisztériumának azért, hogy Európa szerte a tatár diaszpóra támogatását és a tatár kultúra népszerűsítését teszik lehetővé, évről évre. E nélkül a támogatás és segítség nélkül nem valósulhatott volna meg a gyermekünnep. Ennek köszönhetően a magyar közönség egyre szélesebb körben ismerkedhet meg a kulturálisan sokszínű és gazdag Oroszországgal, aminek egyik különleges színfoltja a tatár nép! Zur rehmet!

Haszanova Rita , Alfavit Alapítvány elnöke

tatar-day