• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42
Tatár Ekeünnep Szabantuj

Tatár Ekeünnep Szabantuj

2024. május 26-án, vasárnap, a Városligeti Nemzetközi Gyermeknap alkalmából nagy sikerrel rendeztük meg a a „Szabantuj” tatár gyermek ekeünnepet. Az Alfavit Oktatási és Kulturális alapítvány munkatársai a budapesti tatár diaszpórával közösen tatár zászlóval, néprajzi motívumokkal, jelképekkel díszítették a tatár sátrat, kéz kézműves foglalkozásokkal és népi játékokkal készültek az ünnepre.

A Tatárok Világkongresszusa Kazánból két csodálatos művészt küldött Magyarországra - Damir Gabdrakhmanov harmonikást és Rustam Egorov énekest. A művészek fellépése színesítette az eseményt.

A tatár sátrat meglátogatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az elnök úr megnézte, hogy mi a különbség a kubyz és a kurai, valamint a falusi harmonika és a városi harmonika között. Minden vendéget tatár tradicionális édes Csak-csakkal, szuskival és cukorkával kínáltak meg.

A rendezvény szervezésében óriási segítséget kaptunk az önkénteseinktől. Tatárok, oroszok, kazahoknak, magyarok igyekeztek fényessé és felejthetetlenné tenni az ünnepet. Az ilyen népünnepek nemcsak a Magyarországon élő tatár diaszpórát hoz össze, hanem az egész, más kultúrák iránt.