• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42

Orosz Farsang „Mászlenyica” 2017

Orosz Farsang „Mászlenyica”

Csodálatos esemény zajlott a VI. kerületi Orosz Kulturális Központban 2016. február 26-án. Ezen a napon a vendégek ízelítőt kaptak az orosz nép farsangi hagyományaiból a Budapesten élő oroszság képviselőinek hiteles előadásában.

A „Mászlenyica” egy ősi szláv ünnep, amely a keresztény hitre való áttérés után is fennmaradt. A húsvéti nagyböjt előtti utolsó héten ünneplik. Ez egyfajta mulatságos búcsúztatása a télnek, amely a közeli felmelegedést, a természet megújulását és a tavaszt idézi. Ezen néphagyomány céljaiban sokban hasonlít a Mohácson és környékén farsangkor szokásos busójárásra.

A rendezvényt az Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány, szervezte. Az időpont nem véletlenül lett kiválasztva, ugyanis február 27. a Megbocsátás vasárnapja, amely után már a nagyböjt következik.

Az ünnepség kézműves foglalkozásokkal kezdődött, melyeken gyerekek a felnőttekkel együtt színeztek ki képeslapokat, vágtak ki színes papírból

Az esemény zárása az Orosz Farsangi Mulatságok című előadás, amelyet az „Alfavit” Alapítványnál működő Gyermek Hagyományőrző Kör és a „Szudaruski” (Asszonyok) népi együttes közösen mutatott be.

Annak ellenére, hogy fiatal fellépőink mindössze heti egy napon, szombaton találkoznak, s csak akkor foglalkozhatnak az orosz népi hagyományokkal, felejthetetlen előadással ajándékozták meg a vendégeket. A nagy siker okozta-e vagy az előadás öröme, de a gyerekek maguk is szemmel láthatóan remekül szórakoztak. A „Szudaruski” népi együttes már ismert Terézvárosban, a 2015-ben a kerületi Terézvárosi Búcsún is nagyon melegen köszöntötte őket a közönség.

Az Orosz Farsang ünneplésének zárásaként lekváros, tejfölös és egyéb finomsággal megtöltött palacsintákat kaptak a vendégek, hiszen a palacsinta elengedhetetlen része a farsangi szórakozásnak. A palacsinta kínálása egyébként váratlanul érte a közönséget, de annál nagyobb örömmel fogyasztotta mindenki.

Dr Haszanova Rita
Alfavit Alapítvány vezetője
www.alfavit.hu, facebook.com/alfavit.hu