• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42
Megemlékezés és könyvbemutató a Centrál Kávéházban

Megemlékezés és könyvbemutató a Centrál Kávéházban

Ajaz Giljazov, tatár író, Imádkozzunk című orosz nyelvű könyvének bemutatója 2017 február 24-én a patinás környezetű Centrál Kávéházban kapott helyet.

A nemes eseményre írók, színészek, diplomaták, közhasznú szervezetek képviselői és az 1950 nehéz történelmi éveivel valamilyen formában személyesen is kapcsolatban álló idősebb korosztály érintettei voltak jelen. A bemutatóra a sajtó és az V. kerületi televíziós csatorna képviselői is hivatalosak voltak.

A szóban forgó könyv magyar nyelvű irodalmi fordítása mindössze két és fél hónap alatt készült el. Mindez nem valósulhatott volna meg a József Attila díjas és Oroszország Föderációja által kiállított Barátság Érdemrenddel kitüntetett Galgóczy Árpád professzionális és lelkiismeretes munkája és felesége, Katalin, önzetlen támogatása nélkül.

Galgóczy Árpád és Ajaz Giljazov gulág táborok nehéz éveiben barátkoztak össze. Ez az ismertség megjelenik a mű személyiségrajzaiban is. Az Imádkozzunk magyar nyelvű fordítását és kiadását a A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány számára elkülönített összegből fedezték, amelyet az Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsájtott a szervezet részére.

Köztudott, hogy a 2016-os év a Magyar Szabadság Éve volt, mivel az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a magyarok gulágra történő elhurcolására emlékeztünk. Ajaz Giljazov könyvének 2017. februári megjelentetése emléket állít az áldozatoknak, mintegy magasba emelve az 1956-os hősöket.

A Tatár Köztársaság Írók Szövetsége és az Állami Tanács elnöki üdvözlő levelet küldtek az esemény alkalmából, ezzel hálájukat és tiszteletüket kifejezve.

Könyvbemutató a Centrál Kávéházban