• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42

Ma ünnepeljük az anyanyelv napját!

Bármely nyelv a maga teljességében magasztos,
Hosszú évszázadok óta mérhetetlen hagyaték,
Legyen szülőnyelvetek védelme óvatos,
Mert ez a földkerekségen a legnagyobb érték.

2016. február 21. a nemzetközi Anyanyelv napja. Ezt a napot 2000 februárja óta minden évben megünnepeljük. A dátumot 1952. február 21-én történt események emlékére lett kiválasztva. Ezen a napon Dakkában – a jelenlegi Banglades fővárosában, rendőrök keze által a saját anyanyelvük védelméért tüntető bengáli diákok haltak meg. A tüntető diákok azt követelték, hogy a bengáli nyelvet fogadják el hivatalos, állami nyelvnek.

Február 20-án az Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány, az anyanyelv napja alkalmából tartott egy rendezvényt az Orosz Kulturális Központban. Az alapítvány által meghívott különböző nemzetiségeket képviselő vendégek az Orosz Kulturális Központ Kristály termében gyűltek össze, hogy büszkeséggel és hűséggel mesélhessenek a nemzetiségükről, értékes nyelvükről és kultúrájukról.

Az estét az alapítvány vezetője, Dr. Haszanova Rita nyitotta meg. Az üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a nyelvek iránti elismerés és tisztelet a kulcs a világunk békéjének megtartására, ez mindannyiunk egyik legfontosabb feladatai közé tartozik. Senkiben sem ébreszt kétséget az a kifejezés, hogy: a gyermekeink, mindegyik nemzet jövője, boldogságunk és büszkeségünk. Ezért a koncert programját a Öröm nevű ének együttes fiatal tagjai nyitották meg, Agocs Natalia vezetése mellett.

Az este folyamán a színpadon szívhez szóló és bensőséges versek hangzottak el, fehérorosz, bolgár, tatár, magyar és arab nyelveken. Közreműködtek: Trinda Jána, Ovanezova Natália, Galiakberova Elvira, Zefir Szaid, Tamás Linda és Bálint Judit. Nagyon hálásak vagyunk.
Senkit sem hagyott megérintetlenül Ilina Irina csodálatosan szép és káprázatos kazah tánca sem. A Nauriz című érzéki, lírai dal Turgusanova Aisa előadásában, valódi tavaszi és örömteli hangulatot varázsolt az összegyűltek körében.

Igazi meglepetésként szolgált az Udmurti és Mariföld vendégeink előadása. Fiatalság, szépség, báj, lelkesedés, csodálatos vokális és színpadi készségek. Ez mind jellemezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákjait: Zolotariva Mária, Mihálylova Avgusztina, Kaszatkina Xénia és Szajpaseva Anasztázia.

Természetesen nem hiányozhatott a szívből jövő gitárdallam sem. A vendégek elvarázsolva hallgatták Rozsa Norbertet, aki saját szerzeményét: „Лунный свет„ A holdfényt játszotta. A dalszöveget szerző Cvetaeva Marina híres románcát pedig Szpiridonovna Elena adta elő. Pahmutova Alexandra és Dobronravov Nikolaj Nem tudok másképpen című dala, Agócs Natália kísérete mellett pedig, szerves folytatásaként szolgált az elképesztő, gyönyörű lírikus hullámnak.

A koncert befejezése -képpen pedig, az olyan kedves és mindannyiunk szívéhez közeli orosz népdalok csendültek fel amit az általunk már rég megkedvelt Szudaruski (Asszonyok) nevű együttestől hallhattunk. Dunaevszkaja Anna Alexandrovna vezetésével. Hatalmas hála és mély tisztelet a társulat vezetőjének és a résztvevőinek azért, hogy boldogságot és élvezetet hoznak, hogy nagylelkűen osztoznak minden értékükkel, fáradhatatlanul óvják és megőrzik a népi művészetet!
Minden néző meleg és szívélyes fogadtatással köszöntötte a koncert résztvevőit, a teremben baráti hangulat, szeretet és elfogadás uralkodott.
Az előadás után az összegyűltek minthogyha közelebb kerültek volna egymáshoz és gazdagabbak lettek még egy élménnyel. Nagymértékű hálával tartozunk az Orosz Kulturális Központnak és az ő fő kulturális referensének Agocs Nataliának, a lehetőségért, amiért ez a csodálatos esemény létrejöhetett az intézmény falai között.

Írta: Dikova Ludmilla
Alfavit Alapítvány sajtótitkára
Fordította: Udovenko Evelin
Alfavit Alapítvány gyakornoka

Udovenko Evelin fordítása

native_language_holiday native_language_holiday1