• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42
A könyvtár születése Budapesten

A könyvtár születése Budapesten

«Micsoda élvezet lakozik a jó könyvtárban.
Csupán könyveket nézni – már élvezet.»

Charles Lem

Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítványnál február 13-án tartották az iskolai könyvtár megnyitóját , melyhez a teljes könyv anyagot Moszkva város Önkormányzatának Külkereskedelmi és Nemzetközi Kapcsolatok Hivatala biztosította az „Alfavit” égisze alatt működő orosznyelvű, kiegészítő oktatási iskola számára, mely intézmény immáron 11 éve végzi ilyen jellegű tevékenységét.

Az adománynak köszönhetően az iskola diákjai, - létszámuk már a 100 főt is meghaladta - lehetőséget kapnak, hogy az orosz nyelvű foglalkozások után felkeressék saját könyvtárukat és kezükbe vegyék a
csodásan illusztrált kiadványokat, közelről ismerkedjenek az orosz mesevilággal valamint
tanulmányozzák Oroszország történelmét, kultúráját egyúttal képet kapjanak Moszkva építészeti remekműveiről.

A könyvek az oroszországi „Dar” Kft valamint magyarországi Orosz Nagykövetség jóvoltából kerültek Magyarországra és az adomány 285 db könyvből áll, ami csaknem 480 kg súlyt tesz ki.

A könyveket orosz részről Nyikulin Valerij,- a Magyarországra akkreditált orosz nagykövet első tanácsosa egy átadást igazoló okmány kíséretében - ünnepélyes körülmények között nyújtotta át dr Haszánova Ritánának az „Alfavit” alapítvány kuratóriumi elnökének. A megnyitót jelenlétükkel megtisztelték:
Tóth Kristóf, a Budapest Fővárosi Önkormányzat nemzetközi osztályának főtanácsosa, Hamsovszki SZ A. az Orosz nyelv és irodalom tanárok egyesületének elnöke, Turóczi M. az Orosz-Magyar Barátság Szövetség elnökségi tagja, Urazbekova A. a magyarországi Rossotrudnicsestvo munkatársa, valamint az iskola tanárai, szülök, diákok.

Az átadási ünnepséget Végvári Valentyina az „Russkij Mir” Alapítvány vezetőjének levélben üdvözlő sorai köszöntötte a következő szavakkal: „ A könyvek, melyek Moszkva város Önkormányzatának jóvoltából érkeztek az alapítvány javára azt illusztrálják, hogy az a tevékenység, melyet az Alfavit Alapítvány az orosz nyelv népszerűsitésében végez méltó elismerésre talált és az ebben a munkában elért sikereket díjazza.”
Az eseményt a „Szudaruski” népi énekegyüttes előadása zárta.

Könyvtár megnyitó

Könyvtár megnyitó


Orosz nagykövet első tanácsosa Nyikulin Valerij

Orosz nagykövet első tanácsosa Nyikulin Valerij