• 1067 Budapest, Csengery utca 68/B, 4. emelet
  • +36 30 9346 528
  • Adó 1%
  • Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
  • A kedvezményezett adószáma: 18192720-1-42

Nyílt nap

2016 szeptember 10.- Nyílt nap az „Alfavit” Alalpítványnál

Mindenkit sok szeretettel várunk 10:00 és 16:00 óra között

a 1062, Budapest, Aradi utca 15. 1. emeleti iskolánkban!

A Budapest belvárosában, az Oktogontól nem messze található Aradi utca 15. szám alatti, kiegészítő oktatással foglalkozó Alfavit iskola-stúdió immáron 9. tanévét kezdi meg. Az Alfavit Kulturális- Oktatási Alapítvány keretein belül működő nyelviskola fő feladata az orosz nyelv és irodalom oktatása. Tanítványaink nemcsak a jelenleg Magyarországon élő, orosz származású honfitársaink, vagy a vegyes házasságokban született, kicsi és tinédzser gyermekei közül kerülnek ki, ahol a szülők elsőrendű kívánsága az, hogy gyermekeik második anyanyelvként tekintsenek az oroszra, hanem szép számmal akadnak olyan magyar gyermekek is, akiknek a szüleik megszerették az orosz nyelvet és kultúrát.

Fő tanfolyamunk a 6 és 16 év közötti gyermekeknek szánt orosz nyelvi tanfolyam. Meglévő és leendő tanítványaink számára tankönyveket, módszertani segédleteket és tananyagot biztosítunk. Ezen kívül tanítványaink rendelkezésére áll könyvtárunk és filmtárunk is. Foglalkozásaink általában pénteki és szombati napokon kis csoportokban zajlanak. A gyermekek 4 tanórán vesznek részt. Első órán az orosz nyelvtannal foglalkozunk, második órán az olvasással és a beszéd fejlesztésével. A harmadik és negyedik órát tanítványaink aktív orosz nyelvű foglalkozásokkal töltik, legyen az akár a fényképész szakkör, a művészeti rajzstúdió vagy a hagyományőrző kör.

Iskolánk az ORIGO ITK követelményrendszerére épülő közép- és felsőfokú állami nyelvvizsga felkészítőt is tart azoknak a tanítványainknak és diákoknak, akik elég magabiztosnak érzik már orosz nyelvtudásukat. Segítségül a sikeres nyelvvizsgához szükséges módszertani-, oktatási tananyaggal rendelkezünk.

A „Rodnyicsok” (Forrás) gyermek klub az új tanévben is folytatja munkáját a legfiatalabb tanítványaink számára. A zenés-játékos foglalkozások oktató és fejlesztő programja a 2 és 3, 3 és 4, 4 és 6 év közötti gyermekek fejlődését segítik elő egészen a vasárnapi előkészítő osztályunkba való felvételig. Ennek a csoportnak az óráit hétfőtől péntekig 17.00 és 18.30 óra, szombatonként pedig 9.00 és 9.50 óra között tartjuk.

A kicsik csoportos foglalkozásai Maria Montessori nevelési programjának elvein működnek. A rendszer alapjául a gyermekek aktív alkotói foglalkoztatása szolgál. A program célja a kezek apró motorikus mozgásának fejlesztése, a külvilág megismerése tapintáson és érzékelésen keresztüli megismerése. A fenti foglalkozásokon sok szeretettel várjuk a legkisebb korosztályt.

A különböző korosztályokat foglalkoztató Hagyományőrző kör ugyancsak folytatja munkáját. A foglalkozásokon résztvevők népi hagyományokkal, a szájhagyomány útján terjedő szokásokkal ismerkednek meg és tapasztalt tanár mellett próbálják megfejteni a nyelv, valamint a különböző népi szertartások titkait.. Emellett játszanak, énekelnek, táncolnak, találós kérdéseket tesznek fel, verseket szavalnak és körtáncot járnak. Évente több alkalommal pedig szívesen lépnek fel az iskola vendégei és tanulói előtt.

Az iskola mellett működő Művészeti rajzstúdió több korosztályt egyesít, már 5 éves kortól. Az oktatás módszertanát is ismerő hivatásos művész mellett a tanulók elsajátítják a kompozíció alapjait, a színek és formák rendszerét, tanulmányozzák a festészetet, rajzolnak és gyurmáznak. Mindemellett az oktató megteremti az alkotás légkörét és a kicsik energiáját a szórakoztató alkotói feladatok felé irányítja, hiszen maga az alkotói tevékenység mindig pozitív hatással van a személység fejlődésére. Ebben az évben folytatjuk Budapest szépművészeti és egyéb múzeumainak vasárnapi látogatásait is a széleskörű esztétikai program keretében.

A szülők kérésére ebben a tanévben orosz nyelvű logopédus és gyermek pszihológus kezdi meg munkáját nálunk. A logopédiai foglalkozások segítik a gyermekeket a könnyed beszéd elsajátításában és kiküszöbölik a különböző beszédhibákat. Mindemellett elősegítik a helyes szó - és mondatszerkesztést és bővítik a szókincset is, amelynek következményeképpen a gyermek szívesen szocializálódik és ismer meg ez által új dolgokat.

Idén először indítjuk el a felsőbb éveseknek szánt „Művészeti szemináriumok” elnevezésű programot., mely a tinédzserek (12-18-év) művészeti képességeinek fejlesztését célozza meg. A szeminárium a résztvevők interaktív foglalkoztatására épül. A lektori részeken kívül művészettörténeti vetélkedőket és villámjátszmákat rendezünk majd, melyek kitűnően fejlesztik a vizuális emlékezetet és műveltséget is.

Az iskola-stúdióban továbbra is részt vehetnek gyermekek és felnőttek is magyar, illetve angol nyelvórákon az anyanyelvű tanároktól. Lehetőség van egyéni és csoportos foglalkozásra is.

Az Alapítvány keretein belül lehetőség van gitár, illetve zongoraleckéken részt venni. Az órákat diplomás, magasan képzett profik tartják orosz nyelven.

A legjobb tanulókat a tanév végén emlékezetes ajándékokkal és utazásokkal lepjük meg. Minden évben tanulóink Magyarország egész területéről kitűnő tanulmányi eredményeikért és a társadalmi életben való aktív részvételért  szentpétervári utazást kapnak ajándékba.

A „Szudarushki” orosz népi együttes ugyancsak folytatja munkáját. A foglalkozásokat szerdánkként tartjuk, csatlakozzanak!

Hogyha közelebbről is szeretnének megismerkedni az „Alfavit” iskola-stúdió munkájával, látogassanak el hozzánk szeptember 10-én, szombaton 10 és 16 óra között tartandó Nyílt napunkra!

Alfavit Alapítvány tanárai és önkéntesei